Vés al contingut

 

Una mirada cap al futur

El Festival Jazz Terrassa, que aquest 2024 arriba a la seva 43a edició, es caracteritza per combinar dues facetes: la reivindicació i divulgació de la història del jazz com a part de la seva essència i personalitat, i una mirada curiosa sobre el present amb una aposta decidida cap el futur. Aquest convenciment defineix la línia de programació consolidada en els darrers anys, en la qual s’ha apostat per un vibrant diàleg entre el passat i el futur, donant visibilitat a les noves generacions de jazzmen i jazzwoman tant a nivell nacional com internacional.

D’aquesta manera, el FJT segueix captant el pols de la realitat actual del jazz i vol ser mirall de la contemporaneïtat global, en la que, cada vegada més, el talent no hi entén ni de gèneres ni de fronteres. En aquest sentit, el Festival renova el seu cartell artístic i dóna la benvinguda a músics que s’incorporen per primera vegada a la programació. Una mostra més del potencial que es podrà descobrir en aquesta edició.

El programa manté una destacada presència de l’escena jazzística catalana, copsada de ben a prop gràcies a la temporada regular que acull la Nova Jazz Cava. L’emblemàtic equipament enguany commemora el 30è aniversari amb més de 5.000 concerts celebrats des de febrer de 1994 i el Festival se suma a la celebració d’aquesta fita, reconeguda en els darrers Premis Arc 2023 com a Millor programació d'espai musical. De la mateixa manera, el FJT també dialoga amb la resta del teixit cultural de la ciutat i segueix recolzant una llarga llista d’activitats paral·leles, com exposicions, cinema, tallers infantils, jam sessions i trobades de swing ballable que podeu descobrir al programa.

En aquesta 43ena edició hi trobareu grans noms del jazz contemporani, com el trompetista Erik Truffaz, representant de la tradició europea més aèrea i lírica. El músic francosuís presenta els àlbums “Rollin’” i “Clap!” en format quintet. En clau internacional, i des de l’altra banda de l’Atlàntic, debuta en exclusiva a Terrassa el guitarrista Marc Ribot, inquiet i inclassificable, per desplegar el seu jazz d’avantguarda en un trio inèdit al costat de Nick Dunston i Chad Taylor. Des de Nova York, la saxofonista Lakecia Benjamin serà per primera vegada a Catalunya amb el seu quart disc “Phoenix”, on es reafirma com una de les noves veus més interessants de l’escena mundial i que millor ha sabut incorporar la influència del hip hop i l’electrònica al seu llenguatge.

Des de Califòrnia, torna al certamen el trompetista de neo bop Jeremy Pelt, liderant un quintet de joves talents i amb un nou disc sota el braç, “Tomorrow’s Another Day”. Qui també presenten discos son el pianista suec Bobo Stenson,“Sphere”, emmarcat en la tradició avançada i expansiva del jazz escandinau, i la cantant Cyrille Aimée, protagonista de la nit de jazz vocal amb l’estrena del seu darrer treball, “A Fleur de Peau”. La vocalista francesa, resident a Nova Orleans, donarà mostra de l’amalgama de tradicions i influències que es poden trobar en el seu estil fresc i desenfadat.

El programa artístic també acull la presentació del renovat projecte Synergetic Ensemble, liderat per la contrabaixista i compositora Giulia Valle. Es tracta d’una ambiciosa proposta amb onze músics sobre l’escenari, el repertori de la qual conformarà el proper disc de l’artista italo-catalana. Valle és, sense dubte, una de les veus més personals i punyents d’una escena del jazz català que viu un moment dolç i d’explosió creativa. En la programació podrem descobrir tanmateix els nous projectes de la saxofonista Irene Reig, qui torna al Festival amb l’octet The Bop Collective i el treball “Decisió i Coratge”; la trompetista Alba Careta, recent guanyadora dels Premis Arc a la Millor gira d’artista o grup de jazz; i la trombonista Alba Pujals, liderant un sextet i presentant les composicions del seu recent “Apologia”, en la jornada d’obertura del proper 1 de març.

Reblarà la programació la nit dedicada al Premi Jazzterrasman que enguany celebra la trajectòria de Laura Simó, com una de les grans dames del jazz català i amb una arrelada i llarga relació amb la Nova Jazz Cava i el Festival. Així com la “Nit de Blues” protagonitzada enguany pel guitarrista i cantant de Chicago Dave Specter.

A banda de la programació a la Nova Jazz Cava, que acollirà fins a 18 actuacions, l’experiència de la música en viu també es podrà viure a més racons i districtes de la ciutat —amb els habituals escenaris a l’aire lliure a la Plaça Vella, Plaça Catalunya, la del Rector Homs i el Parc de Sant Jordi— i a través de diferents formats, com la nova fira gastronòmica en la 10ena edició del Menjazz. També es recuperen l’espai del Baumann Bar i s’estrena el Vermutet i, de nou, el Pícnic Jazz al Parc de Vallparadís tornarà a ser la gran festa popular del jazz amb quatre actuacions de primer nivell amb Professor Cunninghan and his Old School, Las de Barcelona, TheRay Gelato & Enric Peidro Quintet i Sílvia Marsó & Danny del Toro Blues Band.

L’organització del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM agraeix el suport dels patrocinadors i col·laboradors, i us convida a participar-hi al llarg de 22 dies, on tindrà lloc una oferta diversa i extensa amb 65 concerts i activitats protagonitzats per 202 músics, que se succeiran en 23 espais de Terrassa, Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls.

La present edició del FJT està dedicada al pianista de jazz Lucky Guri i al guitarrista i cantant de blues terrassenc Pep Figueras.

Imatges
Adjunt
Organitzadors
Amb el suport de
Entitat beneficiària
Finançat per